Μέλι και υγεία
Τα προϊόντα μας και τα οφέλη τους
Η προσφορά της μέλισσας στη φύση και στον άνθρωπο
Μέλι
Κηρήθρα-Βασιλικός πολτός-Πρόπολη-Γύρη
Κηραλοιφές-Lip balm
Η ιστορία της μέλισσας
🐝
Η μέλισσα είναι ένα έντομο που ανήκει στα υμενόπτερα. Από όλα τα έντομα, θεωρείται το σπουδαιότερο για τη φύση και τον άνθρωπο. Είναι υπεύθυνη για το 60% της επικονίασης των φυτών (της γονιμοποίησης τους δηλαδή), διαδικασίας που διασφαλίζει τη συνέχεια του φυτικού βασιλείου, αλλά και την τροφή του ζωικού βασιλείου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι αποκαλείται «θεματοφύλακας του περιβάλλοντος», αφού η εξαφάνιση της θα απειλούσε μεγάλο μέρος της ζωής του πλανήτη.
Η παρουσία της στη Γη ξεπερνάει τα 50.000.000 χρόνια και ίσως φτάνει και στα 100.000.000 χρόνια. Είναι από τους πιο παλιούς εν ζωή κατοίκους του πλανήτη. Εμφανίστηκε μαζί με τα άνθη, όταν η φύση ανέπτυξε τη διαδικασία της επικονίασης με έντομα- επικονιαστές και έκανε μαζί τους τη συμφωνία να τους δίνει το νέκταρ των λουλουδιών για φαγητό με αντάλλαγμα αυτά να μεταφέρουν τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο για να γίνεται η επικονίαση. Μην τη βλέπετε μικρή, παράγει τεράστιο έργο. Μία μόνο κυψέλη μπορεί να επικονιάσει καθημερινά περισσότερα από 100.000.000 άνθη!
Η προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο
Η μέλισσα εδώ και χιλιάδες χρόνια εκτός από την παραγωγή μελιού και των άλλων φυσικών βιολογικών προϊόντων της κυψέλης, όπως βασιλικού πολτού, γύρης, πρόπολης, κεριού, με τη συμμετοχή της στην επικονίαση προσφέρει σημαντικότατες και ανυπολόγιστης αξίας ωφέλειες στον άνθρωπο και στη ζωή του πλανήτη.
Μέλισσα: Δίνει ζωή στον άνθρωπο και το περιβάλλον
Το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι η συμβολή τους στη διαδικασία αναπαραγωγής των φυτών, την επικονίαση. Όταν η μέλισσα κινείται για να πάει από λουλούδι σε λουλούδι, έχει πάνω στα πόδια και στο σώμα της αρκετή γύρη από διάφορα άνθη. Όσο πηγαίνει από λουλούδι σε λουλούδι, μεταφέρει την γύρη και πέφτει πάνω στο στίγμα ενός νέου άνθους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της επικονίασης, ξεκινά η γονιμοποίηση (δημιουργούνται δηλαδή νέα φυτά).
Η μέλισσα ως προστάτης του οικοσυστήματος
Η γονιμοποίηση των φυτών πραγματοποιείται κατά 90% από τις μέλισσες, αφού συλλέγουν μεγάλα ποσοστά γύρης και νέκταρ. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται την ώρα της ημέρας όπου κάθε άνθος απελευθερώνει τη γύρη του κι εκκρίνει νέκταρ και τέλος επισκέπτονται μεγάλο αριθμό φυτών. Συνεπώς προστατεύοντας τη μέλισσα, προστατεύουμε ουσιαστικά το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη ζωή.
Το μέλι και τα οφέλη του στην υγεία των ανθρώπων
Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια πιο άμεσα οφέλη από τις μέλισσες. Πολλές αποικίες μελισσών διαχειρίζονται από τον άνθρωπο σε κυψέλες επειδή παράγουν μέλι. Πέρα από την αναβάθμιση του πρωινού σας κουάκερ, το μέλι έχει οφέλη για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του.Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το μέλι ανακουφίζει το νυχτερινό βήχα των παιδιών, επιτρέποντάς τους να ξεκουραστούν.